De Babymassage: hoe doe je dat?

De Babymassage: hoe doe je dat?

Leg je handen om het hoofdje van je baby, zodat je handen elkaar boven op het babyhoofdje raken. Laat ze dan langzaam naar beneden glijden. Langs zijn oortjes, over zijn schouders, langs zijn zijden, heupjes, beentjes en voetjes. Daarna nog een keer van het hoofdje via de schouders en armpjes naar de handjes. Doe dat een paar keer achter elkaar. Vaak werkt dat heel rustgevend.

Je kunt ook de armpjes en beentjes van je baby masseren. Doe dat altijd van boven naar beneden.

  1. Pak met je linkerhand zijn handje of voetje vast. Omvat met je rechterhand zijn schoudertje of bovenbeentje. Maak goed contact met de huid van je baby. Als je het te nicht doet, irriteert het vaak alleen maar. Laat je rechterhand rustig naar het bandje of voetje toe glijden. Als je daar bent, houd je het handje of voetje vast met je rechterhand en begin je met je linkerth weer bovenaan. Zo Wisselen je handen elkaar af.
  2. Begin daarna met beide handen bovenaan en maak draaiende bewegingen (schroetbewegingen) over zijn armpje of beentje heen. Je handen blijven daarbij naast elkaar. Ga langzaam steeds verder richting het handje of voetje. Begin daarna weer bovenaan.

Door babymassage heb je veel huidcontact met je baby. Dit heb je ook als je je baby in een draagdoek bij je draagt of als je samen op babyzwemmen gaat.

Bij jonge baby‘s is knuffelen vooral huidoontact zoeken. Ze zijn nog zo kwetsbaar, dat je ze bijna niet stevig vast durfl te pakken. Als je baby groter wordt en zelf z’n hoofdje rechtop kan houden, knuffel je weer anders. Je kunt hem dan steviger vastpakken. Ook kun je het knuffelen laten samengaan met een spelletje of door de lucht zwaaien. Je ontdekt vanzelf wat je baby prettig vindt en wat niet. De een vindt het heerlijk om gekieteld te worden, de ander niet. De een vindt het heerlijk om stevig vastgepakt te worden, de ander probeert zich dan los te wurmen. Sommige baby’s worden liever niet op hun buikje aangeraakt, Zo merk je wat je baby wel en niet wil, en kun je zoeken naar een manier van contact waar je baby blij van wordt.

Bij oudere baby’s en peuters merk je soms dat ze zelf op zoek gaan naar huidcontact. Als in het voorjaar de lange mouwen uitgaan, voelen ze aan je armen. Of ze zoeken tijdens het voeden naar een stukje blote huid dat ze kunnen aaien in je arm of nek. Lichamelijk contact is heel belangrijk bij het wekken van vertrouwen. Als je je baby hlufielt, geefi hem dat een veilig gevoel. Hij is niet alleen, maar jouw armen zijn om hem heen, hij voelt jouw warmte, hij ruikt je vertrouwde geurt Hij gaat de manier waarop je met hem knuffelt herkennen en dat wordt vertrouwd. Ook geniet je er samen van om dicht bij elkaar te zijn. Knuffelen is daarom onmisbaar bij het opvoeden. Het is de basis en blijfi de hele kindertijd door belangrijk. Juist door liefdevolle aanraking merken kinderen dat je van hen houdt.

De ene persoon houdt meer van knuffelen en huidcontact dan de ander. Toch is het voor elke baby en elk kind belangrijk om geknuffeld te worden door de ouders.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s